Фотоепилация

Какво е SHR?

SHR означава Super Hair Remove или Супер Епилация, технология за трайно обезкосмяване със зашеметяващ ефект. Системата съчетава лазерна технология и предимствата на пулсиращата светлина, с което се постига безболезнено премахване дори и за по-русите косъмчета, както и на тези, които досега е било трудно или дори невъзможно да бъдат отстранени.

SHR и In Motion технологията са истински пробив в трайната епилация – без болка, без изгаряне, без странични ефекти върху организма, с бързи и безопасни резултати. SHR e единствената технология, с която може да се третира кожа с тен и след която можете да се наслаждавате на слънчевите лъчи.

Преди процедурата зоната трябва да е избръсната 1-2 дни предварително или космите да са късо подстригани, но не и премахнати с корен, най-малко 10 дни преди това.

Противопоказания: кожни и хормонални заболявания и диабет, при прием на фоточувствителни таблетки (антибиотици, някои противозачатъчни и различни хормонални таблетки), бременност и кърмене, деца под 13 години.

Необходими са средно 6 процедури, в зависимост от цвета на кожата и косъма, както и от третираната зона. Процедурите си провеждат през интервали от 21 дни. Терапията се смята за успешна ако са премахнати около 90% от космите, а останалите 10% са станали по-тънки и светли.

Може ли да се премахне окосмяването завинаги и след колко сеанса?
Според водещите специалисти в тази област за да бъде задържан постигнатия ефект е необходимо да се прави една поддържаща процедура на 6 или 12 месеца.

1. Фотоепилация

Принципът се състои във въздействието на мощни импулси светлина/Intense Pulsed Light-IPL/ върху сърцевината и корена на косъма.Меланинът/оцветяващият космите пигмент/ поглъща енергията на светлинните вълни.Светлинната енергия се преобразува в топлина, корените на космите силно се загряват и се разрушават.Тъмните косми естествено съдържат повече меланин,отколкото светлите и побелелите.Поради тази причина Фотоепилацията е най-ефективна при тъмно окосмяване

Този вид трайно обезкосмяване практически е безболезнено,но все пак в зависимост от индивидуалния праг на чувствителност, е възможно да се усеща леко боцкане.

2. Ограничения при приложението на Фотоепилация.

 • Бременност и Кърмене
 • Заболявания на кожата/псориазис,екзема/
 • Варикозна болест
 • Исхемична болест на сърцето
 • Инфекциозни заболявания
 • Пресен тен / до 4 дни след солариум или слънчева баня/
 • Прием на фоточувствителни лекарства
 • Фотодерматит
 • Татуировки и микропигментации в обработваната зона

3. Преди процедура
Необходимо е космите в дадената област да НЕ се ОТСКУБВАТ, в продължение на две до четири седмици,в зависимост от индивидуалния растеж.През този период можете да отстранявате окосмяването посредством  избръсване,с крем депилатоар или подстригване.В никакъв случай не се използва епилатор,коламаска,пинсета или друг начин,при който космите се отскубват.В деня за процедурата кожата, на обработваната зона трябва да е идеално обезкосмена, внимавайте много при обръсването да не нараните кожата.

4. Интервалът между отделните процедури.
Зависи от областта,която се обработва.Периодът е съобразен с цикличния растеж на космите.Варира между 30-45дена.

5. Необходим брой процедури.
Броят на процедурите зависи от фототипа на кожата,пол,възраст и хормонално състояние.Поради цикличния характер на космения растеж,можем да кажем,че средният брой необходими процедури е 6-7бр.Като се има предвид индивидуалните особености е възможно да са нужни повече или по-малко на брой процедури.

6. Резултат след процедурата
След процедурата,кожата в обработваната област е леко зачервена за известно време/около час/.В следващите няколко дни космите започват да опадват след десетия ден.След всяка процедура е необходимо да се спазват следните правила:

 • Да не се подлагате на почерняване в продължение на три  дни
 • Да не се посещава сауна,басейн в същия ден

7. Как да поддържаме кожата в период между процедурите
В периода до втора процедура,може да обезкосмявате само чрез обръсване,депилатоар и др.

8. През лятото фотоепилация се прави според съответните показания .

 

Въпроси и отговори

Можем ли да говорим за премахване на косми завинаги?
Можем ли да причиним изгаряне с апликатора?
Колко третирания са необходими, за да се постигнат задоволяващи резултати?
Болезнена ли е процедурата?
Могат ли да се получат добри резултати при червени или бели косми?
Защо трябва да се бръсне мястото преди третиране?
Колко време трябва да чакаме между отделните терапии?
Каква е разликата между SHR и LASER?